Harta site-ului
Ajutor
Cetăţenii sunt atenţionaţi asupra pericolului de intoxicare cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului
Cetăţenii sunt atenţionaţi asupra pericolului de intoxicare cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului

Odată cu sezonul de preparare a vinului în gospodăriile proprii, salvatorii amintesc cetățenilor să fie atenți la condițiile în care fermentează acesta. Având în vedere că în toamna anului trecut au fost înregistrate victime, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale recomandă prudenţă maximă, pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii. Astfel nu se permite intrarea în încăperi în care vinul fermentează, dacă nu există ventilație corespunzatoare. Pentru a verifica, e nevoie de mers cu o lumânare aprinsă care se va stinge daca nu există oxigen suficient. Dacă mergeți în astfel de încăperi, anunțați pe cineva, iar dacă suspectați că deja există o victimă, nu mergeți după ea pentru că vă expuneți pericolului. Indicat este să apelați după ajutor, sunând Serviciul 112. Mai mult, sunt susceptibili de a se intoxica în beciurile unde fermentează vinul, cei cu probleme respiratorii și cardiace. Respectarea normelor ar putea evita astfel de incidente și salva vieți.
IGSU avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros sau culoare. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos, la suprafața solului, în concentrații înalte, în special în încăperile închise. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă, chiar și deces.
Secția situații excepționale Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Cetăţenii sunt atenţionaţi asupra pericolului de intoxicare cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta